Wednesday, 16 October 2013

"Penculikkan" ke Bumi Sintok

sengaja buat tajuk entri kali ini seperti melakukan jenayah berat.. hehehe...

Hari Raya AidilAdha

Maknanya hampir genap setahun blog ini diwujudkan(perlu diraihkan kah? tak perlu, cukup sekadar dimeriahkan dengan penulisan bermanfaat di dinding blog ini.. hehehe ^_^)

Kembali berhari raya...
Tahun ini tahun ke-4 beraya diperantaun..

Memilih bumi Sintok, bersama-sama Family Markas Siswa Siswi Islam Sabah(MARSIS) meraikan program Lambaian Hari Raya Korban 3.0 (LAMBAN 3.0) pada 10 Zulhijjah 1434.

Poster LAMBAN 3.0
LAMBANG adalah aktiviti tahunan MARSIS yang bertujuan mengumpulkan seluruh anak-anak Sabah yang tidak kembali ke Sabah bagi meraikan Hari Raya Korban di tanah Semenanjung.
Apa kaitan raya dengan kes "penculikkan"? hehehe

sahabat yang menjadi mangsa "penculikkkan" ke bumi Sintok

Musafir kali ini ditemani olah dua orang sahabat yang bersama-sama di Kolej Matrikulasi Labuan(KML) dan kini kami di kampus yang sama.

Berada dikampus lain a.k.a menjadi tetamu di kampus lain membawa kepada kebosanan bilamana kita tidak berkomunikasi dengan sahabat-sahabat lain. Tapi, memulakan bicara perkenalan(taa'ruf) dengan sahabat-sahabat lain diruang dapur masakan cukup mewarnakan pengalaman kali ini. 
Kebosanan itu dimatikan bilamana kita mula berkomunikasi. ^_^
“Kembangkanlah memberi salam di antara kamu.” (Hadis Riwayat Muslim daripada Abu Hurairah)


Menu-menu Jamuan Lamban mengikut sejarah-sejarah Lamban sebelum ini akan dimasak bersama-sama anak-anak Sabah iaitu makanan-makanan tradisi Sabah. Aku merasakan seperti berada di kedutaan Malaysia jika berada di laur negara, hehehe... berada di kedutaan Sabah, makan makanan tradisi di perantauan...
masak bersama menu-menu di atas
Muslimin

Muslimat

Mengikat Burasak 
masak-memasak
Pesanan sebelum kembali ke kampus :
"Kak Ros, ukhwahfillah abadan abada, insyaAllah"


alhamdulillah ^_^

#MARSIS bukan hanya untuk geng tudung labuh atau geng berkopian, tapi untuk semua, MARSIS DEKAT DI HATI


Tuesday, 8 October 2013

Pelajar Tahun Akhir

Lebih kurang sebulan yang lalu memulakan sem baru sebagai pelajar tahun akhir pengkhususan Sains Matematik. Eh dah tahun akhir, rasa baru sahaja mendaftar diri (perasaan seperti itu biasa) hehehehe

Sem ini ambil subjek : 

Subjek sem 1, tahun 3
Sebenarnya sebelum ini ambil subjek ELECTRICITY AND MAGNETISM daripada Pusat Pengajian Fizik sebagai subjek teras tambahan. Tapi pagi tadi baru sahaja mendapat kebenaran daripada timbalan dekan untuk menukar subjek teras tambahan tersebut kepada subjek LOGIC & APPLICATION daripada Pusat Pengajian Sains Komputer. Masa fikir nak tukar dan bagi tahu dekat kawan-kawan yang ambil subjek fizik tu, dorang agak terkejut dan hairan, pelbagai respon dorang 

"Atin tanya sekali lagi, betul kah nak tukar ni? serius? apasal?"
"Eh,  betul kah ni, dah masuk minggu ke 4 dah ni..."

Akhirnya, hari ini, alhamdulillah dapat menukar subjek tersebut. Ada beberapa sebab kenapa aku mengambil keputusan menukar subjek tersebut:
  1. Merasakan tidak mampu untuk membawa subjek Fizik, rasa dah banyak yang lupa...huhuhu.. tak lestari langsung la ilmu aku ni..huhuhu
  2. Hari tu sembang dengan seorang Prof. dekat pusat pengajian aku, dia tawarkan untuk buat minor projek di bawah di sem hadapan, dan aku fikir mesti banyak menggunakan programing. Jadi  kalau ambil Logic, insyaAllah membantu.
  3. Pengkhususan aku tidak diwajibkan mengambil final year project. Jadi aku tidak terlibat di dalam proses membuat penyelidikan, sebab itu nak ambil pengalaman daripada minor projek yang akan datang.
  4. Hari itu jugak, terserempak senior-senior yang sambung master, tanya dekat dorang, dan dorang sangat galakkan ambil minor projek sebab berguna untuk master jika nak sambung belajar.
#tahun ni sebilik dengan junior tahun pertama... hehehe
#hari interaksi untuk super junior aku dah berlalu minggu lepas..
#esok ada test Real Analysis,test pertama untuk sem ini, doakan aku teman-teman....
#masa nak test baru ada idea nak tulis dekat dinding blog ini, dah berhabuk blog ini tidak di update

Junior-Junior Tahun 2

Sahabat-sahabat tahun 3, Aku jadi AJK KESELAMATAN



SENIOR-JUNIOR-SUPER JUNIOR