Sunday, 31 March 2013

Pandangan: Kosong.. Kosong...

kosong.. kosong
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah, Maha Pengasih

tajuk entry seolah-olah nak nyanyi sebuah lagu yang sedang popular di laman Utube..
kosong....kosong...

nak cerita apa mengenai lagu ini..

kebelakangan ini,
nikmat masa lapang dimanfaatkan untuk membaca sebuah buku..
mata dan hati tertarik pada suatu sudut muka surat

minda cuba memahami dan membuat kesimpulan...

dan

kesimpulannya...
FITNAH TANPA SEDAR

ya..
cuba untuk membawa diri berfikir
antara fitnah tanpa sedar yang dihadapi adalah melihat maksiat dengan padangan kosong.. kosong
mana pergi rasa benci dan gusar...
jika setiap hari dihamparkan dengan berita-berita jenayah dan  kemaksiatan
lama-kelamaan hati menganggap perkara yang normal
rasa benci dan gusar kian dikikis
yang tinggal hanyalah pandangan kosong-kosong...
tengok bangsa sendiri buat maksiat
boleh pulak ada rasa
"SEGANLAH NAK TEGUR"
duhai hati..
ciptalah keberanian..
sulamkanlah rasa benci sekurang-kurangnya..
jangan terbawa-bawa dengan keadaan biasa
dengan hamparan berita kemaksiatan..

Rasulullah s.a.w. telah bersabda di dalam sebuah hadith;

“Barangsiapa di antara kamu yang melihat sesuatu kemungkaran, maka hendaklah dia mengubah dengan tangannya (kekuasaannya), jikalau tidak berkuasa hendaklah mencegah dengan lisannya, jikalau tidak berkuasa juga, hendaklah mencegah dengan hatinya (membenci kemungkaran itu), dan ini adalah selemah-lemah iman.”
bermula dengan mereka yang ada kuasa...
ermmm...banyak lagi kelab malam kat negara ini..bila nak tutup..bila nak hapuskan lesen perniagaan ni..
mampukah perniagaan ini menyumbang ke arah melahirkan bangsa yang berilmu, berfikir, bersama-sama membangun?? kah kita nak lahirkan bangsa yang hanya menerima bantuan dan sumbangkan ke jalan hiburan yang berlebih-lebihan dan "(hiburan yang bermanfaat??)"..??
itu satu hal..
kemudian dengan mulut/lisan
dan cegah dengan hati..
apabila hati pun melihat maksiat dengan padangan kosong..
tak tahulah nak letak hati berada dalam kumpulan mana..
jiwa kosong???
turutan penilaian apabila kita melihat kemaksiatan:  hanya pandangan peribadi dalam membuat kesimpulan penilaian 
1. aku ada kuasakah?   (tiada)
2. berbicara secara lisan?
3. padangan kosong atau benci dan gusar?
tapi aku seperti terus memilih yang ke-3 tanpa menilai mengikut turutannya..
jadi yang berkuasa guna kapasiti kuasa anda, yang berilmu dan mampu berhujah optimumkan bicaranya, yang ada hati.. jangan padang kosong sahaja..
::jom Tolak Pandangan Kosong::
::jom Tukar kepada yang betul::
::bila lagi, INI KALILAH::
::meluahbicaraminda::

Thursday, 28 March 2013

PRAMUGARI

musafir di awan biru



Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang dan Maha Pengasih

Pramugari...
cita-cita si anak kecil..
jika dahulu si anak kecil itu terlalu beria-ria menjadi pramugari
di belakang buku rekod akademik pelajar ketika sekolah rendah
ditatap kembali...
ruangan cita-cita di renung dan teliti ..
dahulu si anak kecil mengimpikan menjadi seseorang pada masa akan datang

saya bercita-cita :

CIKGU
POLIS 
DOKTOR
PRAMUGARI

membaca rekod cita-cita si anak kecil
hati terdetik
"kecilnya dahulu sudah disemat dalam fikiran bahawa
kejayaan kehidupan insan bergantung dengan kerjaya yang dimilikinya pada masa akan datang"
Bukan
ilmu yang digarap sekian lama di bangku persekolahan bermanfaat dalam memahat kehidupan sebagai hamba-Nya, Khalifah di muka bumi, dan Beribadat kepada Maha Kuasa, Allah..

si anak kecil semakin membesar dan menongkah pelbagai macam coretan kehidupan

cita-cita masih tersemat di dalam hati..

PRAMUGARI

tapi menggunakan akal dan minda yang sedar bahawa itu tidak akan terlaksana buat jangka masa yang pendek

syarikat penerbangan yang ada di negara yang Agama Islam sebagai Agama Rasmi belum lagi mengimplimentasi ke dalam budaya kerja syarikat penerbangan

sekarang yang perlu dilakukan ialah
Pemilik syarikat penerbangan perlulah Pemimpin yang Faham Islam secara Syumul
seterusnya mampu mengubah dan menggantikan polisi yang sedia ada terhadap seorang pramugari

PENTINGNYA SESEBUAH TAMPUK KEPIMPINAN DIPEGANG OLEH MEREKA-MEREKA YANG HATINYA,
 MENGAKUI DIRINYA SEORANG HAMBA ALLAH DAN ISLAM DI AMBIL SECARA SYUMUL


cita-cita menjadi IMPIAN PERUBAHAN

::musafirawanbiru::





Sunday, 10 March 2013

Peragaan Beg Universiti

gambar beg

Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang

Karnival Jom Masuk U telah melabuhkan tirainya, kali ini kali kedua aku merajinkan diri mengunjungi karnival seperti ini..
Berlangsung di kampusku selama dua hari...
meriah
Pagi itu, sahabat mesej "nak turun padang kawat tak, nak pergi karnival, jom"..
"ok..", 5 orang merajinkan diri turun ke padang kawat...sila bawa payung cuaca tak menentu...
"wah ada belon besar" kata si kawan..hehehe...
Masuk-masuk booth sahaja dapat beg warna biru...banyak kuanter pendaftaran secara on-line di buka...
Banyaknya orang...
Kiranya orang-orang utara ni mai Penang serbu karnival
Dalam "lautan" manusia..terdengar kata seorang ayah
"jangan la masuk universiti tu (nama sebuah universiti sebelah tenggara), jauh, cuba cari yang lain"
hati ku " hati seorang ayah, sedikit sebanyak inginkan si anak sentiasa dekat di mata, sihat kah si anak? dah makan kah?",
bagaimana hati ayahku yang setiap kali menghantar anak ini ke Airport untuk meneruskan pengajiannya di seberang lautan, mahu tidak mahu ayah ku perlu melepaskan dan berani memberi kepercayaan kepada ku(yang baru berusia 19 tahun ketika itu) menuntut ilmu di bumi asing, pertama kali dijejakkan kaki"..
itu hati kecil tapi punya kasih yang sangat besar dari seorang ayah...
teruskan cerita di karnival...
dari satu booth universiti ke satu booth universiti..
"nak tanya mengenai program master boleh?
"kami ambil sains matematik"
"berapa kelayakkan minimum?"
"jenis program pengajian?"
"universiti ada sediakan biasiswa untuk master?"
tanya si sahabat..
aku pendengar setia dan kadang-kadang menyampuk la jugak..
Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Putera Malaysia, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Sains Malaysia dan universiti-universiti lain...
Jalan dan teruskan berjalan...
Tiba-tiba disapa oleh seorang wakil daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia..
orangnya mesra, peramah dan menjawab soalan-soalan kami yang dekat atas tu dengan cukup baik..
wakil tersebut mengeluarkan kad namanya...
"ha.. Prof., Dean of Centre for Postgraduate Studies " dengan nada agak terkejut dari kami..
Wah seorang dekan turun padang untuk bersama-sama staf menyebarluaskan info UIAM..
"rajin-rajin menuntut ilmu" nasihat prof tersebut...
pertemuan ditamatkan dengan ucapan "Assalamualaikum"
itu cerita bertemu dengan Prof.
botol air UIAM

kaki diteruskan melangkah..
Universiti Malaysia Kelantan kaki diberhentikan..
"UMK ada tawarkan master ke?"
buka risalah UMK..
tak da course postgraduate yang ditawarkan untuk course yang kami ambil sekarang..
"ambil course apa sekarang?"tanya seorang Encik H.
"Matematik, di sini" kata kami
"oh, kenal Prof. J"
"Kenal, dia timbalan dekan school kami, En. H kenal ke?" kata kami
"Kenal, ayah saya" kata encik H..
"ha, anak Prof. J wah" nada terkejut dan teruja kami..
Anak Prof. J, pensyarah di UMK...
tak sabar nak bagi tahu Prof. J yang kami jumpa anak dia...
cerita bersama En. H di booth UMK..
kaki diteruskan melangkah dalam lautan manusia yang mencari info mengenai institut pengajian tinggi di Malaysia..
Singgah di booth sebuah kolej swasta..
wakil kolej tersebut menerangkan kepada kami mengenai kolej mereka, agak lama kami di situ, aku lebih suka untuk membaca risalah mereka sambil mendengar penerangan beliau, kawan-kawanku khusyuk mendengar ucapan En. W..
Tiba-tiba aku disapa oleh schoolmate ku..
"Ros, mu buat apa kat sini?"
"aku tengah teman dorang ni, sambil dengar penerangan, ko?"
"aku, tengah cari-cari maklumat untuk adik aku yang dekat kampung?"
"oo.. bagusnya ko" sambil tangan ku naik tanda "terbaik"
seorang abang mencari maklumat untuk adik agar melangkah ke menara gading juga...
aku yang kurang ambil perhatian dengan penerangan tersebut di tanya oleh wakil ke-2 kolej tu..
"BAWA ADIK PERGI KARNIVAL KAH?"
aku pun nak tergelak, spontan aku.
"Korang, En. ni cakap korang adik aku..hehe".. kelima-lima orang pun gelak..
"tak la, kami sama umur, satu course lagi"..
"oh ya, kamu nampak matang sikit"
aku senyum sahaja..nampak di situ muka agak dewasa
ok habis kat booth tu.. terus nak keluar.. tapi hujan..
kaki di langkah ke pintu keluar...
tertarik dengan bau dari sebuah booth yang mendemostari cupcake..
"eee.. sedapnya"
"ada tak kelas jangka pendek yang ditawarkan? kelas hujung minggu?"
"En. ni pensyarah ke, pelajar"
"ada, hujung minggu, saya pensyarah" jawabnya..
kami berlima pun masuk dan terus mendaftarkan diri untuk mengikuti kursus jangka pendek..
MASAKAN DAN JAHITAN
Alhamdulillah dekat dengan kolej kediaman senang sikit nak pergi kursus tu..
dapat cupcake yang tadi
ok, rasanya dah cukup..
kaki melangkah keluar..
sebelum pulang, meluangkan masa ke deretan kedai-kedai pelajar,
terserempak dengan en. wakil ke-2 kolej tadi...
"wah , kakak belanja adik ke? sapanya
"a'ah, bawa "adik-adik" ni pergi cari makanan, dorang dah lapar" balas ku..
akhirnya, kami membeli susu segar..susu baik untuk tulang...
pulang dari karnival tumpang payung orang sebab hujan rintik-rintik...

SETIAP PENGUNJUNG AKAN MENDAPAT BEG DARI PELBAGAI UNIVERSITI
BUKAN SEKADAR MENJENGUK, TAPI MENCARI MAKLUMAT
-PERAGAAN BEG UNIVERSITI-