Sunday, 10 March 2013

Peragaan Beg Universiti

gambar beg

Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang, Maha Penyayang

Karnival Jom Masuk U telah melabuhkan tirainya, kali ini kali kedua aku merajinkan diri mengunjungi karnival seperti ini..
Berlangsung di kampusku selama dua hari...
meriah
Pagi itu, sahabat mesej "nak turun padang kawat tak, nak pergi karnival, jom"..
"ok..", 5 orang merajinkan diri turun ke padang kawat...sila bawa payung cuaca tak menentu...
"wah ada belon besar" kata si kawan..hehehe...
Masuk-masuk booth sahaja dapat beg warna biru...banyak kuanter pendaftaran secara on-line di buka...
Banyaknya orang...
Kiranya orang-orang utara ni mai Penang serbu karnival
Dalam "lautan" manusia..terdengar kata seorang ayah
"jangan la masuk universiti tu (nama sebuah universiti sebelah tenggara), jauh, cuba cari yang lain"
hati ku " hati seorang ayah, sedikit sebanyak inginkan si anak sentiasa dekat di mata, sihat kah si anak? dah makan kah?",
bagaimana hati ayahku yang setiap kali menghantar anak ini ke Airport untuk meneruskan pengajiannya di seberang lautan, mahu tidak mahu ayah ku perlu melepaskan dan berani memberi kepercayaan kepada ku(yang baru berusia 19 tahun ketika itu) menuntut ilmu di bumi asing, pertama kali dijejakkan kaki"..
itu hati kecil tapi punya kasih yang sangat besar dari seorang ayah...
teruskan cerita di karnival...
dari satu booth universiti ke satu booth universiti..
"nak tanya mengenai program master boleh?
"kami ambil sains matematik"
"berapa kelayakkan minimum?"
"jenis program pengajian?"
"universiti ada sediakan biasiswa untuk master?"
tanya si sahabat..
aku pendengar setia dan kadang-kadang menyampuk la jugak..
Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Putera Malaysia, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Sains Malaysia dan universiti-universiti lain...
Jalan dan teruskan berjalan...
Tiba-tiba disapa oleh seorang wakil daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia..
orangnya mesra, peramah dan menjawab soalan-soalan kami yang dekat atas tu dengan cukup baik..
wakil tersebut mengeluarkan kad namanya...
"ha.. Prof., Dean of Centre for Postgraduate Studies " dengan nada agak terkejut dari kami..
Wah seorang dekan turun padang untuk bersama-sama staf menyebarluaskan info UIAM..
"rajin-rajin menuntut ilmu" nasihat prof tersebut...
pertemuan ditamatkan dengan ucapan "Assalamualaikum"
itu cerita bertemu dengan Prof.
botol air UIAM

kaki diteruskan melangkah..
Universiti Malaysia Kelantan kaki diberhentikan..
"UMK ada tawarkan master ke?"
buka risalah UMK..
tak da course postgraduate yang ditawarkan untuk course yang kami ambil sekarang..
"ambil course apa sekarang?"tanya seorang Encik H.
"Matematik, di sini" kata kami
"oh, kenal Prof. J"
"Kenal, dia timbalan dekan school kami, En. H kenal ke?" kata kami
"Kenal, ayah saya" kata encik H..
"ha, anak Prof. J wah" nada terkejut dan teruja kami..
Anak Prof. J, pensyarah di UMK...
tak sabar nak bagi tahu Prof. J yang kami jumpa anak dia...
cerita bersama En. H di booth UMK..
kaki diteruskan melangkah dalam lautan manusia yang mencari info mengenai institut pengajian tinggi di Malaysia..
Singgah di booth sebuah kolej swasta..
wakil kolej tersebut menerangkan kepada kami mengenai kolej mereka, agak lama kami di situ, aku lebih suka untuk membaca risalah mereka sambil mendengar penerangan beliau, kawan-kawanku khusyuk mendengar ucapan En. W..
Tiba-tiba aku disapa oleh schoolmate ku..
"Ros, mu buat apa kat sini?"
"aku tengah teman dorang ni, sambil dengar penerangan, ko?"
"aku, tengah cari-cari maklumat untuk adik aku yang dekat kampung?"
"oo.. bagusnya ko" sambil tangan ku naik tanda "terbaik"
seorang abang mencari maklumat untuk adik agar melangkah ke menara gading juga...
aku yang kurang ambil perhatian dengan penerangan tersebut di tanya oleh wakil ke-2 kolej tu..
"BAWA ADIK PERGI KARNIVAL KAH?"
aku pun nak tergelak, spontan aku.
"Korang, En. ni cakap korang adik aku..hehe".. kelima-lima orang pun gelak..
"tak la, kami sama umur, satu course lagi"..
"oh ya, kamu nampak matang sikit"
aku senyum sahaja..nampak di situ muka agak dewasa
ok habis kat booth tu.. terus nak keluar.. tapi hujan..
kaki di langkah ke pintu keluar...
tertarik dengan bau dari sebuah booth yang mendemostari cupcake..
"eee.. sedapnya"
"ada tak kelas jangka pendek yang ditawarkan? kelas hujung minggu?"
"En. ni pensyarah ke, pelajar"
"ada, hujung minggu, saya pensyarah" jawabnya..
kami berlima pun masuk dan terus mendaftarkan diri untuk mengikuti kursus jangka pendek..
MASAKAN DAN JAHITAN
Alhamdulillah dekat dengan kolej kediaman senang sikit nak pergi kursus tu..
dapat cupcake yang tadi
ok, rasanya dah cukup..
kaki melangkah keluar..
sebelum pulang, meluangkan masa ke deretan kedai-kedai pelajar,
terserempak dengan en. wakil ke-2 kolej tadi...
"wah , kakak belanja adik ke? sapanya
"a'ah, bawa "adik-adik" ni pergi cari makanan, dorang dah lapar" balas ku..
akhirnya, kami membeli susu segar..susu baik untuk tulang...
pulang dari karnival tumpang payung orang sebab hujan rintik-rintik...

SETIAP PENGUNJUNG AKAN MENDAPAT BEG DARI PELBAGAI UNIVERSITI
BUKAN SEKADAR MENJENGUK, TAPI MENCARI MAKLUMAT
-PERAGAAN BEG UNIVERSITI-



1 comment:

  1. bnyaknya beg.. hehehehe.. sya dpt 1 je.. diorng x layan pun sya sob sob..

    ReplyDelete